For arrangører
Forskningsdagene
Nasjonal ledelse Forskningsdagene,
Norges forskningsråd,
Postboks 564,
1327 Lysaker,
telefon 22 03 74 44,
forskningsdagene(at)
forskningsradet.no


Facebook
Forskningsdagene

Forsker grand prix

Det er ikke en melodikonkurranse. Det er ikke et billøp. Det er forskningsformidlingens grand prix og forskerne som deltar har fire minutter på seg til å fortelle, forklare og engasjere publikum.

Forskningsdagene hentet konseptet til Norge i 2010, og forskningsmiljøene i Bergen, Trondheim og Stavanger var med fra starten. Siden har flere kommet til, og i 2014

Ti unge forskere var med i det første norske Forsker grand prix i Bergen. Foto: Sidsel Flock BachmannTi unge forskere var med i det første norske Forsker grand prix, i Bergen, i 2010. Foto: Sidsel Flock Bachmann

er det Forsker grand prix i fem byer: Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Oslo. Deltakerne er Ph.d.- stipendiater fra universitet, høyskoler, forskningsinstitutter og bedrifter i regionen. De to beste fra hvert sted går videre til den nasjonale finalen i Oslo, som arrangeres av Forskningsrådet.

Ikke bare et show

Konseptet kan virke hardt for en som ikke er vant til å stå på en scene. Men opplevelsen skal være like god - og læringskurven like bratt for forsker som for publikum. 

Deltakerne er godt i gang arbeidet med doktorgraden sin, men har ennå ikke disputert. De er plukket ut flere måneder i forveien og har fått profesjonell hjelp både med presentasjon, sceneopptreden og stemmebruk. De har også fått inspirerende veiledning fra gode forskningsformidlere.

Kristian Starheim på scenen i Bergen i 2010. Foto: Sidsel Flock BachmannKristian Starheim på scenen i Bergen i 2010. Foto: Sidsel Flock Bachmann

Hver deltaker forbereder to presentasjoner av sitt eget forskningsprosjekt; én på fire minutter og én på seks minutter. I tur og orden skal de på scenen med sine fire minutter. Når tiden er ute, gir publikum i salen poeng fra 1 til 6 ved hjelp av hver sin mentometerknapp.

Så slippes dommerpanelet til. Deltakeren får direkte, men konstruktiv tilbakemelding fra et dommerpanel bestående av en representant fra henholdsvis akademia, scenekunst og media. Etter å ha gitt hver sin begrunnelse gir de også poeng fra 1 til 6.

Etter at alle sammen har holdt sine fireminutters presentasjoner, er det pause før resultatene fra første omgang avsløres. Kun fire deltakere får gå videre til finaleomgangen, og nå får de lov til å bruke seks minutter på å formidle forskningen sin.

Formidlingsglede

Rekvisitter er lov! Her kanadiske Julien S. Bourelle med "norsk hytte" på Samfundet i 2010. Foto: Sidsel Flock BachmannRekvisitter er lov! Her kanadiske Julien S. Bourelle med "norsk hytte" på Samfundet i 2010. Foto: Sidsel Flock Bachmann

Hva er så vitsen med dette? Publikum i salen får en annerledes og morsom opplevelse, lærer noe nytt, og får nær kontakt med de unge forskerne. De blir bevisstgjort på hvor vanskelig det kan være å formulere seg kort og lettfattelig for en som har forsket på ett enkelt emne i fire år - og hvor utrolig engasjerende det kan være når de får det til!

Vinneren blir premiert og instituttet han eller hun er ansatt ved får heder og ære, de med. Men det aller viktigste er kanskje at alle deltakerne får inspirerende coaching i presentasjonsteknikk og historiefortelling, som vil være nyttig for dem videre i karrieren.

Men jeg har ennå ikke helt skjønt hvordan dette foregår...

Da foreslår vi at du ser denne filmen:

 

Forsker grand prix-kalenderen 2014

Torsdag 18. september: Stavanger, Folken
Tirsdag 23. september: Oslo
Onsdag 24. september:  Bergen, Kultursalen til Høgskolen i Bergen
Torsdag 25. september: Kristiansand, Kick Scene i Markens gate
Torsdag 25. september: Trondheim
Lørdag 27. september: Nasjonal finale i Oslo

 

Bookmark and Share