For arrangører
Forskningsdagene
Nasjonal ledelse Forskningsdagene,
Norges forskningsråd,
Postboks 564,
1327 Lysaker,
telefon 22 03 74 44,
forskningsdagene(at)
forskningsradet.no


Facebook
Forskningsdagene

Tema for Forskningsdagene 2017

28.11.2016

Hva er en ressurs, hva er en vare? Og hvordan har dette forandret seg opp gjennom historien? Hvordan kan vi finne – eller skape nye ressurser i dag og gjøre dem om til verdier? Hvem bidrar til verdiskaping og hvem tjener på den? Hvem fastsetter verdiene? Hvilke immaterielle verdier burde vi sette mer pris på?

Forskningsdagene 2017 vil sette fokus på verdiskapning, verdikjeder og verdsetting i alle mulige betydninger. Det ble kunngjort for arrangørene som var på evalueringsmøtet i november.

Temaet skal skape en ramme rundt festivalen og vil blant annet bli brukt i oppmerksomhetskampanjen i august og september. Vi kommer til å konsentrere oss om fem hovedvinklinger:

- Blågrønne fornybare verdier

- Verdiskaping i den digitale verden

- Verdien av forskning

- Verdien av liv

- Verdier i samfunnet

De ulike vinklingene gjenspeiles i foredragene fra evalueringsmøtet.

Vi hadde besøk av Alvhild Hedstein, tidligere direktør for NIBIO og i dag leder for Grofondet og Bioøkonomi 2.0. Hedstein kom med en inspirerende forklaring på hvorfor framtiden er blågrønn.

Silvija Seres fortalte om verdiskaping i den fjerde industrielle revolusjonen. Seres har blant annet en PhD i algebra og programmering og har jobbet i store IT-selskaper som Fast og Microsoft. I dag er hun blant annet president i Norsk polyteknisk forening.

Professor ved NHH, og leder av forskningssenteret The Choice Lab, Alexander Wright Cappelen, ga et innlegg via Skype med forslag til eksperimenter vi kan gjøre under festivalen og snakket om rettferdig fordeling av verdier utfra sitt ståsted i fagene etikk og atferdsøkonomi.

Filosof og forsker ved PRIO, Henrik Syse, snakket om etiske verdier og lot oss reflektere over hva det innebærer å ha en verdi - som person, som organisasjon eller som nasjon.

Journalist i forskning.no, Eivind Nikolai Lauritsen, rundet av med tips om hvordan vi kan gjøre økonomiforskning levende og aktuelt og viste oss noen nyttige programmer for visualisering av tall og statistikk. 

I januar ble denne artikkelen om årets tema publisert både på Forskningsrådets og Forskningsdagenes nettsteder. 

Bookmark and Share