For arrangører
Forskningsdagene
Nasjonal ledelse Forskningsdagene,
Norges forskningsråd,
Postboks 564,
1327 Lysaker,
telefon 22 03 74 44,
forskningsdagene(at)
forskningsradet.no


Facebook
Forskningsdagene

Dr. Marte vant i Bergen

24.09.2011

Med fortellinger fra sitt feltarbeid i Zambia, hvor hun gikk under navnet «Dr. Marte», hjulpet frem av en enorm globus-badeball som rekvisitt og et lysbildeshow med afrikansk musikk, vant Marte Jürgensen Bergensfinalen i Forsker grand prix 2011.

Marte Jürgensen med vandrepokalen for Forsker grand prix i Bergen. Nærmest sees to av finalistene: Jobin Varughese og Mario Guajardo.Marte Jürgensen med vandrepokalen for Forsker grand prix i Bergen. Bak sees to av finalistene: Jobin Varughese og Mario Guajardo.

Marte Jürgensen er 34 år, født i Arna og nå bosatt i Bergen. Hun er utdannet lege fra NTNU, og tar nå doktorgrad ved Senter for internasjonal Helse ved Universitetet i Bergen. Jürgensen forsker blant annet på hva som skal til for at den zambiske befolkningen vil la seg HIV-teste, slik at spredning forebygges og eventuell behandling kan starte tidligst mulig.

Under Forsker grand prix på Grand selskapslokaler i går kveld, var hun den eneste av ni deltakere som fikk toppscore, tre ganger seks, fra dommerpanelet.  Ikke nok med det, dette gjorde hun både i semifinalen og i finalen.

Forskning til å se nytten av

Forskningsprosjekter relatert til helseproblemer var overrepresentert blant de ni, men det var tydlig at dette er noe både dommere og publikum lar seg engasjere i. Både problemer i forholdet når den ene drikker mer enn den andre, som psykologistipendiat Sonja Mellingen, og frykten for ryktene som kan begynne å gå hvis noen ser deg gå inn i huset hvor det utføres HIV-tester, er utfordringer vi kan sette oss inn i. Også når det siste er en frykt som folket på landsbygda i Zambia kjenner på.

Grundige vurderinger 

Fagdommer for media og journalistikk, NRKs Linda Eide, gjorde en strålende innsats for å gjøre seg dum og påpeke deler av innleggene ikke var helt klart formulert eller motivert. I tillegg måtte hun gjøre en innsats på scenen, da hun ble tatt opp av Jobin Varughese for å spille kreftsvulst i finaleinnlegget hans om gammakniv-behandling av en spesiell type svulster. 

Fagdommer for sceneopptreden, skuespiller og instruktør Camilla Svingen, ba Silje Mæland om å finne den vanskelige balansen mellom å bruke scenen og å ikke trave for mye frem og tilbake. Mæland fikk dommernes wildcard-plass i finalen, hvor hun så kapret andreplassen og sikret seg plass i den store landsfinalen. 

Fagdommer for akademia var dosent ved program for lærerutdanning ved NTNU, Alex Strømme. Han jobber med fagdidaktikk og sørget for å vurdere doktorgradsstudentene ut fra et forskningsformidlings-perspektiv: Kommer det konkrete forskningsprosjektet, hypotese og metode frem – eller legges det for mye vekt på tidligere kjent kunnskap for å appellere til et lekmanns-publikum. Og sist men ikke minst, hva kan resultatene av forskningen brukes til?  

God coaching og konkurranseinnstilte og godt forberedte deltakere, bidro til at alle kveldens innlegg både besvarte disse viktige spørsmålene og samtidig underholdt et publikum på 270 denne fredagskvelden.  

Det er lite glamour, men mye god stemning når ni forskere sitter klare backstage. F. v. Sonja Mellingen, Thomas Gjestland, Caroline Serck-Hansen, Marte Jürgensen, Jobin Varughese og Kristine Sunde Fauske. Frøy Gulbrandsen i rødt.Det er lite glamour, men mye god stemning når ni forskere sitter klare backstage. F. v. Sonja Mellingen, Thomas Gjestland, Caroline Serck-Hansen, Marte Jürgensen, Jobin Varughese og Kristine Sunde Fauske. Frøy Gulbrandsen i rødt.

Nå, lørdag kveld, er det finale i Oslo, så følger Stavanger (tirsdag), Tromsø(onsdag) og Trondheim (torsdag).  Søndag 2. oktober møtes første- og andremann eller kvinne fra alle byene til nasjonal finale på Den Nationale Scene i Bergen. 

Forskerkveld over hele Europa 

I foajen før innslipp: Fra venster seksjonsleder for kommunikasjonsavdelingen og Mona Høgli, kommunikasjonsdirektør ved Haukeland universitetssykehus og to av årets arrangementsansvarlige, Anette Hellstrøm, kommunikasjonsrådgiver ved Haukeland universitetssjukehus og Jørgen Flint, leder Forskningsdagene i Bergen. I foajen før innslipp: Fra venstre Hanne Alver Klum, seksjonsleder ved kommunikasjonsavdelingen, og kommunikasjonsdirektør Mona Høgli fra Haukeland universitetssjukehus, sammen med to av årets arrangementsansvarlige, Anette Hellstrøm, kommunikasjonsrådgiver ved Haukeland universitetssjukehus og Jørgen Flint, leder Forskningsdagene i Bergen.

Forsker grand prix, i regi av Forskningsdagene i Bergen – som samler ti forsknings- og utdanningsinstitusjoner, var ett av tre Researchers’ Night-arrangementer i Bergen i år. Også VilVite og Akvariet åpnet dørene for hundrevis av forskningsinteresserte i alle aldre. Rundt i Norge var til sammen 13 arrangementer med, og totalt 320 arrangementer over hele Europa, var i år del av EU’s årlige satsing for å få forskerne frem i lyset en mørk kveld i september.

Bookmark and Share