For arrangører
Forskningsdagene
Nasjonal ledelse Forskningsdagene,
Norges forskningsråd,
Postboks 564,
1327 Lysaker,
telefon 22 03 74 44,
forskningsdagene(at)
forskningsradet.no


Facebook
Forskningsdagene

Publikumsrekord i Mørkvedbukta

26.09.2011
820 besøkende tok turen innom Forskningsstasjonen i Mørkvedbukta søndag. – Åpen bukt har blitt fast takst for mange her i Bodø, og det er vi veldig glade for, sier avdelingsingeniør Randi Restad som har ansvaret for arrangementet.

Forskningsstasjonen i Mørkvedbukta huser Fakultet for biovitenskap og akvakultur, og er en del av Universitetet i Nordland.

Forskningsstasjonsleder Robert Eliassen er fornøyd med dagen. Avdelingsingeniør Katrine Klippenber viste frem kveite som svømte rundt i store tanker, og hadde ansvaret for kveitekonkurransen under Åpen bukt.Forskningsstasjonsleder Robert Eliassen er fornøyd med dagen. Avdelingsingeniør Katrine Klippenber viste frem kveite som svømte rundt i store tanker, og hadde ansvaret for kveitekonkurransen under Åpen bukt.
 - Dette er en relativt stor forskningsstasjon, og vi forsker på tidligfase av marine arter, sier Forskningstasjonsleder Robert Eliassen. – Det vil si at mye handler om yngel, hvordan man får den til å vokse, og fiskehelse generelt. I tillegg holder vi på med plankton og marine økosystemer.
 
Åpen bukt er et arrangement som har blitt en tradisjon under Forskningsdagene på Forskningsstasjonen. – Dette er en fin anledning til å vise folk i Bodø hva vi holder på med her på stasjonen, sier Eliassen.
Johannes (3) lærer om stivelse fra Anne Ditlefsen, Norges Forskningsråd.Johannes (3) lærer om stivelse fra Anne Ditlefsen, Norges Forskningsråd.
I Mørkvedbukta forskes det blant annet på  torsk, leppefisk og kveite. Men det var bare en liten del av alt det publikum fikk se søndag. Store kar med alt fra sjøpølser til sjøstjerner, krabber og yngel av forskjellig slag var stilt ut. Mange eksemplarer kunne den som hadde lyst ta opp fra vannet og studere på kloss hold.
 
2 uker fersk?
Internasjonale regler sier at fisk kan oppbevares på is i inntil 14 dager, og fortsatt betraktes og beskrives som fersk fisk. Under ”Åpen bukt” var det smaksprøver, og man kunne teste selv om tolv dager gammel fisk smakte like god som helt fersk fisk.
 
Også innsiden av både torsk og laks kunne studeres i detalj, og forskerne på stasjonen lærte villig bort hva som var hva og hvordan fisken lever og fungerer.
 
-Forskerne og de ansatte på stasjonen har gjort en fantastisk dugnadsinnsats for å få dette til, forteller Randi Restad. – Siden det regner var vi litt spente på hvor mange som skulle komme i år, men dette har jo slått alle rekorder, avslutter hun fornøyd.
Oliver (2 1/2), mamma Ina Berg og Sione (4) ser på sjøstjernene i akvariet.Oliver (2 1/2), mamma Ina Berg og Sione (4) ser på sjøstjernene i akvariet.
Vilja og Erle ser på krabbe sammen med Hilde Ribe fra Forskningsstasjonen.Vilje og Erle ser på krabbe sammen med overingeniør Hilde Ribe fra Forskningsstasjonen.

 

Bookmark and Share