For arrangører
Forskningsdagene
Nasjonal ledelse Forskningsdagene,
Norges forskningsråd,
Postboks 564,
1327 Lysaker,
telefon 22 03 74 44,
forskningsdagene(at)
forskningsradet.no


Facebook
Forskningsdagene

Rockestjerner for en kveld

28.09.2011

Forsker grand prix i Tromsø onsdag kveld, ga publikum mer musikk, mer dans, mer rekvisitter, og mer levende bilder enn noe av de andre regionfinalene hittil.

Og mest spektakulære var de to innleggene til årets vinner, Elina Halttunen, stipendiat i akvatisk økologi ved Universitetet i Tromsø. I første runde kom hun svingende inn til strofene "I'm putting all my eggs in one basket" med en kurv med clemetiner under hver arm. I finalerunden gjorde hun entré til lyden av Clash' "Should I stay or should I go", spillende luftgitar på peileutstyret hun bruker for å finne ut om laksen blir eller drar, etter den er ferdig med gytinga. For forskningsverktøyet, metodene, teorien og funnene var svært tydelig gjennom begge innleggene, uten å bli overdøvet hverken av musikken eller parallellene mellom laksens og vårt eget sexliv. Nettopp dette fikk Elina også uttelling for hos dommerne: Ketil Høegh, skuespiller på Hålogaland teater, ga ros for "å være saklig, men samtidig putte litt i kofferten". Også Eirik Mikkelsen, forskningssjef på NORUT, var tydelig imponert over at noe kunne være show og forskning på samme tid.

Elina Halttunen var den sterkeste av ni sterke forskerstjerner i onsdag kveld. Hun representerer Institutt for arktisk og marin biologi ved Universitetet i Tromsø.   Elina Halttunen var den sterkeste av ni sterke forskerstjerner i onsdag kveld. Hun representerer Institutt for arktisk og marin biologi ved Universitetet i Tromsø.

Syvere på terningen

Men det var ikke bare Halttunen som showet seg gjennom Forsker grand prix. Både dommere og publikum hadde vansker med å skille mellom de ni deltakerne; femmerne og sekserne haglet. Nina Kristiansen, ansvarlig redaktør for forskning.no, kommenterte at alle kunne fått karakteren 7 i formidling, sammenliknet med gjennomsnittet av forskere flest. Og det over 300 mann store publikummet så ut til å være enig. Det var heiarop, plakater og til tider stående applaus.

Fortellerlyst

Til finalen i Tromsø kom også Ole Nicolai Aarbakke, som forklarte hele den lange artsbestemmelsesprosessen ved hjelp av en fortelling om "han Toni" - den lille hoppekrepsen som kom fra USA, men hadde havnet i Balsfjorden. Aarbakke ble nummer tre, mens nummer to og sikret plass i landsfinalen, ble Audun Hetland, psykologistipendiaten som forsker på ekstremsportfølelsen, og har utviklet sine egne metoder for å kartlegge det. Han fikk spesiell honnørav forskning.no-redaktøren for å klare å gjøre selv det avanserte diagrammet på powerpointen - med mange variabler, spennende og forståelig. En annen kommentar, som vitterlig ikke var beskrivende kun for Hetland, var at forskerne viser en slik lyst til å fortelle at ordene bare blir helt riktige.

Bookmark and Share