For arrangører
Forskningsdagene
Nasjonal ledelse Forskningsdagene,
Norges forskningsråd,
Postboks 564,
1327 Lysaker,
telefon 22 03 74 44,
forskningsdagene(at)
forskningsradet.no


Facebook
Forskningsdagene

Seier til basehoppforsker

03.10.2011

Audun Hetland fra Universitetet i Tromsø stakk av med seieren i den nasjonale finalen i Forsker grand prix. Iført fullt bashopperutstyr formidlet han sin forskning til beste karakter fra samtlige fagdommere i andre runde.

Psykologi-stipendiat Audun Hetland stilte i fullt basehopperutstyr til finalerunden. Dermed var seieren sikret.Psykologi-stipendiat Audun Hetland stilte i fullt basehopperutstyr til finalerunden. Dermed var seieren sikret.

Den Nationale Scene i Bergen huset et entusiastisk forsknings- og formidlingsinteressert publikum søndag 2. oktober, da Forskningsrådet var vertskap for den første nasjonale finalen i Forsker Grand Prix. Ti doktorgradsstudenter – to fra hver av de regionale konkurransene i Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø og Oslo – konkurrerte om å bli den flinkeste formidleren.

Norges beste formidlere

En dansende forsker. En forsker med legoklosser på hodet. En koffert med en kopi av dragehodet fra stavnen på Osebergskipet. En globus. En hjemmelaget modell av interleukin-1 - en ledningkveil med blå teip kan være veldig illustrerende!

Oppfinnsomheten var stor blant de ti doktorgradsstudentene som stod på scenen i finalen og presenterte sin forskning på fire minutter.

 - Dere er de beste formidlerne i Norge. Jeg skulle ønske alle forskere var som dere, sa fagdommer Nina Kristensen da hun oppsummerte innsatsen til de ti.

De ti finalistene forsket på så forskjellige temaer som konservering av de norske vikingskipene, fatigue, trivialromanen fra 1700-tallet, barn og overvekt, allemannsretten, griselukt og hva som går gjennom hodet på en basehopper på kanten av stupet.

Vinner Audun Hetland, omkranset av tre av konkurrentene; f.v. Silje Steinsbekk, Katrine Brække Norheim og Silje Mæland.Vinner Audun Hetland, omkranset av tre av konkurrentene; f.v. Silje Steinsbekk, Katrine Brække Norheim og Silje Mæland.

Fire kom videre til siste runde og fikk seks nye minutter til å presentere sitt prosjekt. De fire var Katrine Brække Norheim fra Stavanger Universitetssjukehus, som forsker på fatigue, Siv Gøril Brandtzæg fra NTNU, som forsker på den mye utskjelte kjærlighetsromanen, Kristin Barkve Andersen fra Applied Plasma Physics AS og Universitetet i Århus, som tar sin doktorgrad på griselukt og hvordan man kan bruke elektrisk spenning i plasma for å fjerne griselukt og Audun Hetland fra Universitetet i Tromsø, som kunne løfte vinnerpokalen over hodet. Forskningsminister Tora Aasland delte ut prisen.

En lærerik opplevelse

Til sammen har over 55 doktorgradsstudenter deltatt i regionale Forsker grand prix. Alle har fått hjelp fra profesjonelle skuespillere og forskningsformidlere underveis i prosessen om alt fra kroppsspråk, sceneteknikk og presentasjonsteknikker.

- En utrolig morsom og lærerik prosess, var dommen fra finalistene. At coachingen bærer frukt, var fagdommer Bjarte Hjelmeland helt tydelig på. Han roset deltakerne for måten de brukte scenen, for måten de henvendte seg til publikum på og fikk med seg hele salen, for stemmebruk, selvironi, humor og – i ett tilfelle – nydelig engelsk aksent. Og det uten å miste det faglige innholdet.

- Det er første gang jeg har fått forståelsen for at basehopping handler om livsglede og dødsbevissthet, sa Hjelmeland etter å ha sett Hetlands grafiske oppsummering av hva basehoppere føler før under og etter hoppet. 

Bergens Tidene filmet alle de ti innleggene. Du kan se dem her.

Dette var de ti finalistene: 

·         Silje Mæland, Universitetet i Bergen: Diagnosesetting – en objektiv vitenskap?

·         Mikkel Christensen, Universitetet i Oslo: Kjemi til kultur – hvordan kan vi bevare vikingskattene?

·         Katrine Brække Norheim, Stavanger Universitetssjukehus: Fatigue, venn eller fiende?

·         Siv Gøril Brandtzæg, NTNU: Trivialromanen på 1700-talet

·         Audun Hetland, Universitetet i Tromsø: Nær livet opplevelser – følelser på kanten av stupet.

·         Marte Jürgensen, Universitetet i Bergen: Hvordan kan man få flere til å teste seg for HIV?

·         Marianne Reusch, Universitetet i Oslo: Friluftslivets lov og rett.

·         Elina Halttunen, Universitetet i Tromsø: Egg i flere kurver – flergangsgyting hos vill-laks.

·         Kristin Barkve Andersen, Applied Plasma Physics AS og Århus Universitet: Slutt på stanken, plasma er tanken.

·         Silje Steinsbekk, NTNU: Eta minnjer eiller rør sæ meir?

Bookmark and Share