For arrangører
Forskningsdagene
Nasjonal ledelse Forskningsdagene,
Norges forskningsråd,
Postboks 564,
1327 Lysaker,
telefon 22 03 74 44,
forskningsdagene(at)
forskningsradet.no


Facebook
Forskningsdagene

Ti magiske og logiske dager

07.11.2011

Forskningsdagene 2011 er historie. I år var over tredel av arrangementene knyttet til det kjemiske teamet. På biblioteket i Trondheim var det barneuniversitet om kjemi i godteposen. Andreas Wahl og andre fysikere og kjemikere reiste land og strand rundt med ulike kjemishow, og i Bardufoss så man på mulighetene i krysningspunktet mellom plast- og treindustri.

Det var tradisjonelle Forskningstorg i tolv byer og tettsteder, i tillegg til NTNU sitt virtuelle Forskningstorg i Second life.

Verdens største kjemitime

Elever fra skoler i Lillehammer, Gausdal og Øyer slo den tidligere verdensrekorden fra Belgia på 562 elever, da 915 overvar en kjemiforelesning med spektakulære eksperimenter på Stortorvet i Lillehammer på Forskningsdagenes åpningsdag. Kjemitimen ble ledet av Hedda Johansen, mastergradstudent i kjemi ved Universitetet i Oslo som også har bakgrunn fra drama og teater. NRK Hedmark og Oppland har laget dette intervjuet med henne.  Det var Høgskolen i Lillehammer og bedriftene som er tilsluttet Energisenteret som sto bak. Høgskolen har laget denne videoen fra arrangementet.

Fra Nicosia til Tromsø

Åpningsdagen for Forskningsdagene falt sammen med den europeiske forskernatta Researchers’ Night, som ble arrangert for sjuende gang. Denne kvelden møtte forskerne publikum i ti byer i Norge, og i hele 320 byer i til sammen 32 land i Europa. På nettstedet til Reserchers' Night kan du lese om alle de forskjellige arrangementene.

Her hjemme var det for eksempel hjerneforskere  - og ikke artister, som sto på scenen på et fullpakket Rockheim denne fredagskvelden. Arrangementet ble filmet og vist i sin helhet på Kunnskapskanalen på NRK. Nå ligger det tilgjengelig for alle på NRKs nettsider.  

Finale med grand prix-finale

I år ble det avholdt Forsker grand prix i hele fem av de norske universitetsbyene, og Forskningsrådet inviterte de to beste fra hver region til nasjonal finale på Den Nationale Scene i Bergen. Studentradioen i Bergen var tilstede og intervjuet både vinner Audun Hetland, konferansier Trond-Viggo Torgersen og Forskningsrådets direktør om den nye formidlingsformen. 

Finalen markerte ikke bare at Forsker grand prix-runden var over, men også at ti festivaldager med hundrevis av små og store show, foredrag, omvisninger, konferanser og konkurranser landet rundt var over for denne gang. Her er noen små glimt av alt som publikum fikk se, høre, teste og smake.

Bookmark and Share