For arrangører
Forskningsdagene
Nasjonal ledelse Forskningsdagene,
Norges forskningsråd,
Postboks 564,
1327 Lysaker,
telefon 22 03 74 44,
forskningsdagene(at)
forskningsradet.no


Facebook
Forskningsdagene

Forsker grand prix åpner dører

19.03.2012

Hverdagen har blitt annerledes etter Forsker grand prix. Marte Jürgensen, Bergens-vinneren i fjor opplever økt interesse for forskningen sin etter formidlingskonkurransen.

– Jeg har alltid hatt lyst til å formidle mer, men har liksom ikke kommet helt gjennom. Men etter Forsker grand prix har det vært helt annerledes, forteller Marte Jürgensen.

 – Jeg har vært intervjuet i aviser og på radio, og jeg får stadig forespørsler om å holde foredrag. Det er kjempegøy! Jeg kommer ut med forskningen min og treffer mennesker i mange miljøer. Forsker grand prix har virkelig vært en døråpner for meg.

Marte forsker ved Senter for internasjonal helse ved Universitetet i Bergen, og snakket om hvordan man kan få flere til å teste seg for HIV i Zambia under Forsker grand prix i fjor.

– Da jeg meldte meg på tenkte jeg ikke på at dette kom til å få sånne ringvirkninger, sier Marte. – Jeg ble med fordi jeg hadde lyst til å lære mer om formidling, og fordi det så så gøy ut.  

Nå, noen måneder etterpå, har hun blitt en ettertraktet foredragsholder, og får alt fra store, ærefulle oppdrag til mindre oppdrag fra forskjellige miljøer. Hun er invitert som en av tre unge forskere til å holde foredrag på Christie-konferansen Bergen i år, hun har vært gjest på Skaugum sammen med andre unge ledere fra både næringsliv, politikk og det frivillige Norge, hun har holdt foredrag på internasjonal dag ved Universtetet i Bergen, for medisinske miljøer, for etterutdanning av samfunnsmedisinere, på julebord og for senioruniversitetet. – Og alle er så interesserte. Dette er gøy!

Marte bruker erfaringen og lærdommen om presentasjonsteknikk og formidling også når hun foreleser for studentene sine. – Undervisningen min har også blitt bedre. Det er rett og slett snakk om før og etter Forsker grand prix, understreker Marte. - Jeg tenker nytt, og legger opp undervisningen på en helt annen måte enn før. Du kan si at jeg nå har en verktøykasse med triks som kan gjøre presentasjonen mer interessant for tilhørerene. Jeg bruker f.eks. mer bilder og illustrasjoner, og vet hvordan jeg skal få kontakt med publikum og holde på oppmerksomheten.

Marte Jürgensen ville absolutt ikke vært erfaringen fra Forsker grand prix foruten. Nå vet jeg hvor utrolig mye man faktisk kan få sagt på fire minutter,  og det var en veldig nyttig læringsprosess. I tillegg har jeg fått gode kontakter blant både deltakere og arrangører.

– Og så vil jeg understreke at dette er mye mer enn bare et show! Vi lærer mye om formidling vi kan bruke i arbeidet vårt – og ikke minst – Forsker grand prix er en fantastisk døråpner for å få fortelle om forskningen vår til verden rundt oss.

Marte Jürgensen under den nasjonale finalen i Bergen, september 2011.Marte Jürgensen under den nasjonale finalen i Bergen, 2. oktober 2011.


 

Bookmark and Share