For arrangører
Forskningsdagene
Nasjonal ledelse Forskningsdagene,
Norges forskningsråd,
Postboks 564,
1327 Lysaker,
telefon 22 03 74 44,
forskningsdagene(at)
forskningsradet.no


Facebook
Forskningsdagene

Ta hjemmetempen!

28.06.2012

Hvem styrer energibruken hjemme? I Forskningskampanjen 2012 skal norske elever kartlegge innetemperatur, og intervjue familien om energibruken.

Forskningsrådet inviterer norske skolebarn til å gjøre en sjekk av hjemmetempen i Forskningskampanjen. 

Den går av stabelen i forbindelse med Forskningdagene i september.

- Forskningskampanjen har flere ganger vist at skolebarn kan gi forskningen svært verdifulle bidrag, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén.

I fjor var 15000 elever med å samle viktig kunnskap om egne matpakker. I år er det hjemmetemperaturen elevene skal finne ut mer om.

Foto: ColurboxFoto: Colurbox

Hvem og hva bestemmer innetemperaturen?
I Norge vet forskerne mye om energibruk når det gjelder biler, fabrikker og til boliger. Men de vet svært lite om innetemperaturen og hvordan strømforbruket i husholdningene henger sammen med innetemperaturen i ulike rom.

Elevene skal kartlegge innetemperatur i fire rom hjemme og intervjue familien om energibruken.

Forskere fra Statistisk Sentralbyrå og Senter for energi- og miljøøkonomisk forskning venter spent på resultatene som de skal bruke i sitt forskningsarbeid. 
 
Menneskelig dimensjon
Blant annet skal elevene finne ut om vi varmer opp alle rom hele døgnet for å ha det behagelig, eller om vi skrur av lys og varme i rommene vi ikke bruker. Er det barn og unge som minner de voksne på å skru ned termostaten om natten, eller er det omvendt?

Under årets Forskningsdager er temaet samfunn. Det er en menneskelig dimensjon i så å si alle forskningsfelt, også når det gjelder energibruk. Hvilke menneskelige mekanismer er det som avgjør hvilket energiforbruk vi velger i hjemmet?

Åpent for påmelding
Forskningen skal foregå i løpet av ukene 38-43, men påmeldingen er allerede åpnet. Les mer og meld dere på hos Forskningskampanjen 2012 på www.forskningskampanjen.no.

De 100 første skolene som melder seg på får ett klassesett med termometre.

Bookmark and Share