For arrangører
Forskningsdagene
Nasjonal ledelse Forskningsdagene,
Norges forskningsråd,
Postboks 564,
1327 Lysaker,
telefon 22 03 74 44,
forskningsdagene(at)
forskningsradet.no


Facebook
Forskningsdagene

To første finalister er klare

20.09.2012

Den første av de seks regionale Forsker grand prix-finalene gikk av stabelen i Tromsø i går. Ida-Johanne Jensen og Kajsa Møllersen er overrasket og lykkelige over å være klare for landsfinalen.

Mikko Molainen, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen i Tromsø, fikk æren av å åpne årets Forskningsdager i Tromsø. Omtrent på samme tid som forskningsminister Kristin Halvorsen åpnet den nasjonale festivalen i Oslo.

Årets tema er samfunn, og Molainen fremhevet det økende behovet for forskningsbasert kunnskap for å løse alle typer av store samfunnsutfordringer, som følges av et økende behov for tverrfaglig samarbeid, på tvers av de samfunnsfaglige disiplinene og også ut av samfunnsfagene. Sammenhengen og skillelinjene i samfunnsfagene illustrerte han så med et hardkokt egg, som han delte opp for så å skru det sammen igjen med en lang skrue.  

Formidling krever mot

- Samfunnsforskning er særlig et fagområde som kan være vanskelig å formidle fra, på grunn av kompleksiteten i forskningsutfordringene, mente Molainen.  - Formidling av komplekse problemstillinger krever mot!

Med dette overlot han så scenen til en flokk spente, men svært godt forberedte unge forskere. De gjorde den første av seks regionale finaler i Forsker grand prix til en lærerik festkveld for 320 publikummere. Konferansier for kvelden var Selda Ekiz, programleder i det populærvitenskapelige programmet Newton.

- Jeg har master i fysikk og to ting jeg virkelig brenner for er vitenskapsformidling og underholdning. Derfor er det fantastisk å få lov til å lede et show som Forsker grand prix, strålte Ekiz.

Ida-Johanne Jensen (t.v.) og Kajsa Møllersen, henholdsvis nr 2 og nr 1 i Forsker grand prix i Tromsø.Ida-Johanne Jensen (t.v.) og Kajsa Møllersen, henholdsvis nr 2 og nr 1 i Forsker grand prix i Tromsø.

Forskning som hjelper folk

Strålte gjorde også de fem PH. D. - stipendiatene som var med i konkurransen om heder og ære, 5000 kroner og to plasser i den nasjonale finalen. Nivået på fortelling og fremførelse var jevnt og høyt, så både publikum med mentometerknappene og fagjuryen, fikk en vanskelig jobb med å skille ut de beste.

Farmasøyt Stine Linn Figenschau fra Institutt for medisinsk biologi, ga et engasjerende innblikk i immunforsvarets kamp mot kreftcellene i et kreftrammet bryst, og de fortsatt mange ubesvaret spørsmålene i kreftforskningen. Et «actionhørespill» av en fortelling, i følge jurymedlem, skuespiller Marius Lien fra Hålogaland teater.  

Med sydvest og fiskerskjorte i første runde, og Fjernsynskjøkken-innslag i andre ga Ida-Johanne Jensen, fra Norges Fiskerihøyskole, en appetittvekkende innføring i fiskens fortreffelighet vis á vis kosttilskudd. Ekte fisk viser seg nemlig å være mye bedre både når det gjelder næringsstoffer, men også andre stoffer som kan virke blodstrykksnedsettende eller antioksiderende blant annet. Jensen fikk skryt av juryen for å klare å bruke humor til å styrke de vitenskapelige poengene, uten å forvirre, og å balansere innlegget på en delikat måte.

Juryen, fra venstre, forskningssjef i Norut Eirik Mikkelsen, redaktør  i forskning.no, Nina Kristiansen i forskning.no og skuespiller Marius Lien fra Hålogaland teater. Alle var svært imponert over nivået, og ikke en eneste gang ga de dårligere terningkast enn fire.Juryen, fra venstre, forskningssjef i Norut Eirik Mikkelsen, redaktør i forskning.no, Nina Kristiansen i forskning.no og skuespiller Marius Lien fra Hålogaland teater. Alle var svært imponert over nivået, og ikke en eneste gang ga de dårligere terningkast enn fire.

Juristen Marius Storvik forsker på hvordan loven brukes til å legitimere bruk av tvang i svært ulik grad i to etater, som barnevernstjenesten og psykisk helsevern, hvor det er ganske tilfeldig i hvilken av institusjonene du havner i et gitt tilfelle. Hans sterke skildringer ga jurymedlem og redaktør i forskning.no, Nina Kristiansen, gåsehud. -  Vi har nesten sett et lite mirakel, utbrøt hun, - juridisk forskning er kjent for å være gørr kjedelig. Men du får frem at jus faktisk handler om folk!  

June Forsberg fra institutt for psykologi jobber for å kunne utnytte placeboeffekten i dosering, blant annet for å kunne redusere bivirkninger av smertestillende medisiner. Med sterke bilder fra invasjonen av Normandie, trakk hun tråden tilbake til Henry K. Beecher som dokumentert placeboeffekten rett etter den andre verdenskrig, og startet det forskningseventyret som Forsberg sier hun selv nå fører videre.  

Sterkest inntrykk på dommere og publikum, gjorde likevel Kajsa Møllersen, som stakk av med seieren. Under foredragstittelen «CSI – cancer scene investigations», brakte hun først en god og en dårlig nyhet om føflekkreft; at det er «latterlig lett å behandle», og at den dessverre er dødelig hvis den oppdages for sent. – Men det er her jeg som forsker kan hjelpe, trøstet hun. Med Møllersens kamera, forstørrelsesglass og nyutviklede dataprogram, kan nemlig begynnende føflekkreft avsløres raskere og sikrere enn i dag. Hun tok oss med inn på et fastlegekontor noen år frem i tid, og hjalp oss å analysere føflekkene til Marilyn, Ben og Mel. -  Du er den som har forklart selve forskningsprosjektet ditt desidert best i kveld, roste Nina Kristiansen. 

Sendes ut til skolene

Premien til Møllersen var pokal og 5000 kroner, som ble høytidelig utdelt av prorektor for forskning Curt Rice. I tillegg fikk hun overraskende 5000 til fra byrådet i Tromsø. Men på én betingelse; at hun må holde en times undervisning i et valgfritt fag på et valgfritt trinn i barneskolen. Og alle de andre deltakerne ble også på det sterkest oppfordret og invitert til å gjøre det samme for kommunen.  

Den andre finaleplassen gikk til Ida-Johanne Jensen. De to skal forsvare Tromsøs ære, etter at Tromsøfinalist Audun Hetland tok hjem seieren fra den nasjonale finalen, som ble avholdt i Bergen i fjor. Nasjonal finale avholdes i år i  Tromsø Kulturhus lørdag 29. september.

 

Bookmark and Share