For arrangører
Forskningsdagene
Nasjonal ledelse Forskningsdagene,
Norges forskningsråd,
Postboks 564,
1327 Lysaker,
telefon 22 03 74 44,
forskningsdagene(at)
forskningsradet.no


Facebook
Forskningsdagene

Kollegaer fra Kvinneklinikken gikk videre

25.09.2012
De er kollegaer ved Stavanger universitetssykehus, spiller i avdelingsband sammen og forsker på to beslektede emner som handler om bruken av ultralyd. I kveld tok de de to øverste pallplassene i Forsker grand prix i Stavanger.
Ragnar Kvie Sande kom uten elgitar til finaleinnlegget sitt. Da fikk forskningen mer fortjent oppmerksomhet, mente fagdommer Arne Nøst. Ragnar Kvie Sande kom uten elgitar til finaleinnlegget sitt. Da fikk forskningen mer fortjent oppmerksomhet, mente fagdommer Arne Nøst.

Eller var det kanskje NM i ultralyd som gikk av stabelen på Folken tirsdag kveld? Som konferansier Tor Øyvind Skeiseid spurte seg. Blant åtte deltakere fra ulike fakulteter ved Universitetet samt andre institusjoner og institutter i regionen, tok Ragnar Kvie Sande toppplasseringen med ferske forskningsresultater som fagdommerne synes var både skumle og viktige kombinert med noen elgitar-soloer.  

For mye lyd?

Kvie Sande er gynekolog ved Stavanger universitetssykehus, men tar doktorgraden ved Universitetet i Bergen. Han har undersøkt hvilket energinivå som behøves for å gi en ultralyd eller Dopplerundersøkelse som er nøyaktig. Han og kollegaene har gjort tester med halvparten og en tidel så høyt energinivå som det som er vanlig ved ultralyd i Norge i dag, og funnene viser ingen signifikant forskjell i nøyaktigheten på bildene. Når man i tillegg vet at ultralyd med høyt energinivå kan påvirke hjernen til fosteret, er det trolig at Kvie Sande sine funn vil få føre til endringer i de statlige retningslinjene. 

Sikrere vurdering for keisersnitt

Kollegaene Erik Andreas Torkildsen og Ragnar Kvie Sande skal representere Stavanger i den nasjonale finalen i Tromsø. Kollegaene Erik Andreas Torkildsen og Ragnar Kvie Sande skal representere Stavanger i den nasjonale finalen i Tromsø.

Kollega Erik Andreas Torkildsen har et mer optimistisk utgangspunkt for sin forskning på ultralyd. Hypotesen hans har vært at ultralydundersøkelse under fødsel er en sikrere metode for å forutse fødselens videre forløp og evtentuelt behov for keisersnitt, enn undersøkelse med fingrene som er vanlig praksis i dag. Han har testet ut to ulike metoder for å måle hvor langt på vei barnet er kommet, funnet at begge er sikrere enn fingermetoden, funnet den sikreste av de to ultralydmetodene, samt også funnet at kvinnene foretrekker ultralyden fremfor den tradisjonelle metoden.

 - Jeg har lært at det er diverse ord og uttrykk jeg ikke får lov til å si utenfor universitetets fire vegger, sa Lene Eliassen om utbyttet av å være med i Forsker grand prix. - Jeg har lært at det er diverse ord og uttrykk jeg ikke får lov til å si utenfor universitetets fire vegger, sa Lene Eliassen om utbyttet av å være med i Forsker grand prix.

Lange linjer

Fagdommere i Stavanger var Arne Nøst, teatersjef ved Rogaland Teater, Eldbjørg Vaage Melberg, koordinator for kommunikasjon i Oljedirektoratet og Hilmar Rommetvedt, forskningsleder og professor II ved IRIS. I følge deres egne kommentarer fikk de stadig nysgjerrigheten pirret med temaer de ikke visste noe om fra før.

Sammen med publikum stemte de også forsker i bibelkunnskap Tina Dykesteen Nilsen fra Misjonshøyskolen frem til delfinale, for anledningen iført Indiana Jones-kostyme. Dykesteen Nilsen forklarte sammenhengen mellom funnet av Dødehavsrullene og hennes egen hypotese for dateringen av Mosessangen til en tid hvor politikk og religion var nært knyttet i religiøs tekst.  

Språkopplæring, makt og demokrati

Kveldens wildcard hadde overdommer, rektor ved Universitetet i Bergen, Marit Boyesen. Valget falt på Ellen Vea Rosnes fra Institutt for kultur- og språkvitenskap, og begrunnelsen var evnen til å skape engasjement og formidle et klart budskap.

Ellen Vea Rosnes tok publikum med til Madagaskar - "midt i verdens navle". Ellen Vea Rosnes tok publikum med til Madagaskar - "midt i verdens navle".

Forskningsspørsmålet til Vea Rosnes er hvordan norsk misjon på Madagaskar har bidratt til lesekyndighet. På søndagsskolen fikk nemlig gasserne lære å lese og skrive på sitt eget språk, mens på skolen måtte de bruke kolonimaktens fransk.

Bookmark and Share