For arrangører
Forskningsdagene
Nasjonal ledelse Forskningsdagene,
Norges forskningsråd,
Postboks 564,
1327 Lysaker,
telefon 22 03 74 44,
forskningsdagene(at)
forskningsradet.no


Facebook
Forskningsdagene

Forsker grand prix: Tromsø-seier for andre år på rad

30.09.2012

Underholdende foredrag om forskning på føflekkreft sikret at Kajsa Møllersen stakk av med seieren i Forsker grand prix 2012, lørdag kveld. Det er andre år på rad at vinneren av Forsker grand prix kommer fra Universitetet i Tromsø.

Kledd i klassisk hvit frakk, under tittelen «CSI- Cancer Scene Investigation», fortalte Møllersen, stidpendiat ved Institutt for matematikk og statistikk, om hvordan ny teknologi og statistikk kan hjelpe til å oppdage føflekkreft langt raskere enn nå.

– Det finnes dessverre ikke eksperter, hudlegene, ved hvert fastlegekontor, men ved hjelp av et kamera og vårt dataprogram, er vi ikke langt unna, forklarte hun og demonstrerte med bilder og tegninger hvordan det kunne gått hvis Ben Affleck og Scary Spice Mel B hadde troppet opp med føflekkene sine hos fastlegen.

Fagdommerne skuespiller Hallvard Holmen, Aftenpostens Knut Olav Åmås, samt Camilla Schreiner fra Norges Forskningsråd, ble så begeistret for Møllersens foredrag at hun fikk enstemmig toppkarakter.

Dommerne konferererDommerne konfererer

 

– Tidlig diagnose, to snitt med skalpell og Mel B kan leve et langt og lykkelig liv, var Møllersens budskap, noe som tydeligvis også slo an hos publikum som med sine mentometerknapper sørget for Tromsø-seier også i år.

I Forsker grand prix får forskerne nøyaktig fire minutter til å legge fram sin egen forskning på en underholdende og engasjerende måte. De tre beste basert på karakterer fra fagjuryen og stemmene fra publikum i salen, går videre til finalen I tillegg velger fagjuryen ut et "wildcard" som også går videre til finalen.

I finalen får forskerne seks minutter på å fortsette foredraget sitt, og i år var det altså Møllersen som kom seirende ut til slutt.

Det var stor formidlerglede hos alle de tolv doktorgradsstudentene, i en nesten fullsatt storsal på Kulturhuset i Tromsø denne lørdagskvelden.

– Vi forsker for å gjøre verden til et bedre sted, og verden blir ikke bedre om ikke denne forskningen formidles, både til andre forskere og til allmenheten, påpekte fagdommer Camilla Schreiner og la til at alle tilstede var i hvertfall blitt smartere i løpet av kvelden.

De andre finalistene var Eva Maria Støa fra Høgskolen i Telemark, Eivind Ottersen Samstad fra NTNU og Marius Storvik fra Universitetet i Tromsø.

I fjor vant Audun Hetland fra Institutt for psykologi ved Univeristet i Tromsø for sitt foredrag om ekstremsport.

Vinner Kajsa Møllersen gratuleres av programleder Andreas WahlVinner Kajsa Møllersen gratuleres av programleder Andreas Wahl.
Deltagerne takkes av.
Foto: Ingunn Alette MæhlumDeltagerne takkes av.

 

Bookmark and Share