For arrangører
Forskningsdagene
Nasjonal ledelse Forskningsdagene,
Norges forskningsråd,
Postboks 564,
1327 Lysaker,
telefon 22 03 74 44,
forskningsdagene(at)
forskningsradet.no


Facebook
Forskningsdagene

Nytt Forskningsdagene-arrangement: Forsker Grand Prix er i gang

26.09.2010

Med god stemning og 250 mennesker i salen gikk det aller første Forsker Grand Prix av stabelen i Bergen på Forskningsdagenes åpningsdag. Vinneren ble Ann-Kristin Molde, som forsker på dialekten til utflyttede Østlandsbarn.

Ann- Kristin Molde får overrakt den "latterlig store pokalen", av selveste forskningsministeren, Tora Aasland. Foto: Marianne Røsvik, UIB.Ann- Kristin Molde får overrakt den "latterlig store pokalen", av selveste forskningsministeren, Tora Aasland. Foto: Marianne Røsvik, UIB.

Fredag ble det skrevet et viktig stykke Forskningsdagene-historie, da Norges første Forsker Grand Prix gikk av stabelen i Bergen. Konseptet er hentet fra Danmark og Center for Kunst og Videnskap ved Syddansk Universitet. Det var ikke bare de ti unge doktorgradsstudentene som skulle på scenen som var nervøse fredag. Gjengen som har jobbet med å introdusere et konsept som har lånt elementer fra tv-showene og gjort det til en akademisk konkurranse, har jobbet hardt og møtt noen utfordringer på veien. Ikke minst fordi det var så få som hadde sett konseptet før. Men ved teppefall fredag kveld, kun fire minutter etter et stramt tidsskjema, kunne de involverte konstatere at premieren var en suksess.

Forsto konseptet

Dommerpanelet som besto av regissør og skuespiller Steinar Thorsen, fysikkprofessor Gaute T. Einevoll og forskning.no-redaktør Nina Kristiansen hadde forstått oppgaven sin og ga både konstruktive og underholdende tilbakemeldinger. Både de og programleder, fysikkstudent Selda Ekiz, klarte å balansere mellom seriøs forskningsformidling og glamour.

Blant de som koste seg som publikum var UIB-rektor Sigmund Grønmo og forskningsminister, Tora Aasland. Foto: Marianne Røsvik. UIB.Blant de som koste seg som publikum var UIB-rektor Sigmund Grønmo og forskningsminister, Tora Aasland. Foto: Marianne Røsvik. UIB.

Publikum i salen, som besto av Bergens-akademia, venner og familie av deltakerne og selveste forskningsministeren, hadde forstått konseptet til gangs, og løsnet kraftig på snippen. Etter applausen og latteren å dømme kunne de like gjerne vært publikum på et stand up-show. Med mentometerknappene i hånden hadde de en vanskelig oppgave i å skille mellom ti ekstremt godt forberedte og strålende utadvendte deltakere.

- Du er helt vidunderlig

Stand-up-talent var også en av karakteristikkene som Ann- Kristin Molde fikk av dommerpanelet. Som utflyttet østlandsbarn selv, forsker hun på hvorfor østlendinger har en sterkere tendens til å holde på dialekten når de flytter vestover enn innflyttere fra andre landsdeler. Med selvironi, et stort smil og null selvhøytidelighet ble hun en klar favoritt både blant dommere og publikum.  - Du er helt vidunderlig, mente Nina Kristiansen, som tidligere på dagen sammen med sin egen redaksjon i Forskning.no hadde vunnet Forskningsrådets pris for god forskningsformidling.

Marte Haave nådde helt opp i finalen, med legoklosser som rekvisitter. Hun forsker på hvorfor fisk er så sunt ved NIFES og UiB. Foto: Sidsel Flock Bachmann. Marte Haave nådde helt opp i finalen, med legoklosser som rekvisitter. Hun forsker på hvorfor fisk er så sunt ved NIFES og UiB. Foto: Sidsel Flock Bachmann.

 

Etter den første omgangen og før de tre finalistene Ann-Kristin Molde, Silje Endresen Reme, og Marte Haave fikk beskjeden om at de kom videre, uttalte en litt sliten Molde at hun egentlig ikke hadde lyst til å komme videre, fordi det hele var i ferd med å bli "så stort". Men tyve minutter senere møtte en lattermild Molde det fremmøtte pressekorpset med pokal, reisesjekk, diplom og blomster i hendene.

Kommer til en universitetsby nær deg

Torsdag er det klart for et nytt Forsker Grand Prix, - på Folken i Stavanger, hvor doktorgradsstudenter fra Universitetet i Stavanger, IRIS og Stavanger Universitetssykehus skal kappes om den gjeve tittelen.

10. november er det Samfunnet i Trondheim som står for tur.

Bookmark and Share