- Jeg er helt overveldet! Det var veldig gøy å være med, for ikke å snakke om å vinne! Ann-Kristin Molde er sliten, men lykkelig etter seieren i det aller første Forsker Grand Prix i Bergen
Hun holder på med en doktorgrad ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier ved Universitetet i Bergen.
– Jeg har hatt veldig god nytte av coachingen vi har hatt før konkurransen. Vi har gjort øvelser og lært hvor mye kroppen uttrykker. Det er ikke bare her dette kommer til nytte. Både når jeg skal presentere ting fremover, - og ikke minst i arbeidet med doktorgraden min kommer treningen godt med. Nå har jeg fått prøve å spisse tenkingen min mer i forhold til hele prosjektet, og å uttrykke meg konsist. – Men det har ikke vært lett. Jeg har brukt utrolig mye tid på dette, sier Ann-Kristin Molde.
Hun begynte med å lage seg en hovedstruktur, og så har hun kuttet og kuttet. I tillegg til hjelp fra skuespilleren som har coachet alle Forsker Grand Prix-deltakerne, har hun testet framføringen sin på kolleger i eget fagmiljø. – Jeg er vant til å skrive, men å være både muntlig, kortfattet og lettforståelig på en gang, er vanskeligere enn det høres ut til, sier Molde. Hun forteller at hun følte seg ganske stiv og ukomfortabel i begynnelsen, men at det løsnet da hun begynte å bruke humor bevisst.
Hun meldte seg på i konkurransen fordi hun synes det er viktig at også humanistiske fag kommer frem, og vil gjerne synliggjøre også denne typen forskning. Det er ofte medisinske fag eller realfag som får oppmerksomhet, fordi det er lettest å konkretisere mener hun.
Og temaet hun har valgt er noe hun virkelig brenner for. Hvorfor er det slik at noen utflyttede østlandsbarn beholder dialekten sin, mens andre ikke gjør det? – Jeg ønsket å lese om dette da jeg var yngre, men det fantes rett og slett ikke noe litteratur på temaet, forteller Molde.
Hun synes det er viktig å formidle hva forskere holder på med. Og selv om formatet til Forsker Grand Prix er uvant, synes hun ikke det er useriøst. – Nei, jeg liker formatet selv om noen var skeptiske på forhånd. Alle som er med er engasjerte forskere som har et genuint ønske om å formidle noe, og opplegget er også seriøst. Det er bare en ny måte å formidle forskningen på, sier Ann-Kristin Molde.
- Men vi skjønte nok ikke hvor stort dette skulle bli da vi begynte – med så mange i salen og all oppmerksomheten vi har fått. – Etter dette er jeg ikke redd for noen former for formidling! Litt av grunnen til at det var skummelt, var at jeg valgte å gjøre presentasjonen min så personlig. Men det var gøy, og det gikk bra! Jeg oppfordrer alle som har lyst til å bli med på et opplegg som dette. Det er virkelig lærerikt, avslutter Molde.