For arrangører
Forskningsdagene
Nasjonal ledelse Forskningsdagene,
Norges forskningsråd,
Postboks 564,
1327 Lysaker,
telefon 22 03 74 44,
forskningsdagene(at)
forskningsradet.no


Facebook
Forskningsdagene

Tvilling fra 1865 vant i Bergen

28.09.2010

Ung i 1865 ble kåret til beste bod på Forskningstorget i Bergen i helgen. Utstyret er tydeligvis ikke alt, for i år det var Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap stakk av med prisen i konkurranse med både ballongbil-race, sykkelfabrikk, vannkraftverk og hjernescanner.

I vinnerboden til AHKR fikk publikum bruke byarkivet som et forskningsverktøy og forske selv. Foto: Marianne Røsvik for ForskningsdageneI vinnerboden til AHKR fikk publikum bruke byarkivet som et forskningsverktøy og forske selv. Foto: Marianne Røsvik for Forskningsdagene

På stasjonen til Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap(AHKR) skulle de fremmøtte finne sin tvilling, det vil si navnebror, fra 1865.

Denne personen kunne følges blant annet ved hjelp av bøker fra byarkivet. Man kunne se hva den historiske tvillingen arbeidet med, hvor han bodde, når han døde og så videre.

Publikum fikk teste mye avansert forskningsverktøy i Bergen i helgen. Foto: Marianne Røsvik  for Forskningsdagene.Publikum fikk teste mye avansert forskningsverktøy i Bergen i helgen. Foto: Marianne Røsvik for Forskningsdagene.

Ingen offisiell uttalelse fra juryen foreligger enda. Men jurymedlem Siri B. Breistein, redaktør for magasinet Barn i Byen forteller at juryen la vekt på forskernes engasjement.

– Forskernes engasjement smittet. Vi fikk lyst til å finne ut mer da vi gikk derfra, sier Breistein.

Breistein sier at juryen også legger vekt på at det var en stasjon der barn selv kunne delta. Barna fant ut hva forskning dreier seg om ved selv å forske på noe helt konkret. – Faren med mange forskningsstasjoner er at det bare blir plansjer. Vi synes det er viktig å la barn få prøve seg og gjøre det til sitt eget prosjekt, forteller Breistein.

Fredagen var omlag 1000 6.-klassinger fra Bergensområdet innom teltene på Festplassen og lørdagen kom hele 8000 besøkende i alle aldre. I tillegg til de 30 såkalte forskningsstasjonene inne i hovedteltet, kunne de lytte til over 20 korte vitenskapelige foredrag i tre mindre telt vegg i vegg.

Men også mer jordnære ting, som løvblader, fanget oppmerksomheten Foto: Marianne Røsvik for ForskningsdageneMen også mer jordnære ting, som løvblader, fanget oppmerksomheten Foto: Marianne Røsvik for Forskningsdagene

 

Bookmark and Share

Relevante nettsider

På Høyden