For arrangører
Forskningsdagene
Nasjonal ledelse Forskningsdagene,
Norges forskningsråd,
Postboks 564,
1327 Lysaker,
telefon 22 03 74 44,
forskningsdagene(at)
forskningsradet.no


Facebook
Forskningsdagene

Helseforskning til folket i Tromsø

29.09.2010

Aldri før har Det helsevitenskapelige fakultet hatt så mange forskere og aktiviteter på Forskningstorget i Tromsø som i år. På Forskernatta - Researchers' Night - kunne besøkende på kjøpesenteret Jekta sjekke hvor "cool" de egentlig er.

Varmekamerabilde av professor James Mercer, for anledningen med kald nesetipp. Foto: UIT.Varmekamerabilde av professor James Mercer, for anledningen med kald nesetipp. Foto: UIT.

- Kor "cool" e du? var altså spørsmålet som professor James Mercer ved Helsefak stilte da han og kolleger fra Universitetssykehuset Nord-Norge stilte opp på Jekta Storsenter Vest  om ettermiddagene fredag 24. september. Med seg hadde de et infrarødt kamera. Mange forbinder nok slike kameraer, eller infrarød termografi, med måling av varmelekkasje i hus, men det er også et viktig verktøy innen medisinsk forskning. Ved hjelp av varmekamera kan man blant annet avdekke endringer i blodtilførselen i huden, og kameraet brukes både innen nevrologi, ortopedi, kreftdiagnostisering og diagnostisering av muskel- og skjelettsykdommer, for å nevne noe.

 

Forskerlinjestudent på profesjonsstudiet i medisin Maria Larsen, sammen med Knut Ove Tanem og i midten en navneløs deltaker fra Anatomisk avdeling....Foto: Bjørn-Kåre Iversen, UIT.Forskerlinjestudent på profesjonsstudiet i medisin Maria Larsen, sammen med Knut Ove Tanem og i midten en navneløs deltaker fra Anatomisk avdeling....Foto: Bjørn-Kåre Iversen, UIT.

Helseforskning på alle finaleplassene

Lørdag ble den beste standen på Forskningstorget i Tromsø kåret, og det var Helsefak ved Universitetet i Tromsø som fikk førstepris. Begrunnelsen fra juryen var: ”Det helsevitenskapelige fakultet tar kontakt og søker dialog. Relevante modeller og aktiviteter kombinert med helhetlige bilder og illustrasjoner. Flere gode forskjellige aktiviteter. Forskerne forklarte på folkelig og forståelig måte”.

Andreplass gikk til Kreftforeningen for en klar helhet og for flere interessante aktiviteter knyttet opp mot temaet. Blant annet kunne publikum prøve seg på ”sugerørtesten”, og på den måten få et innblikk i hvordan det kan være å leve med KOLS eller lungekreft.

Tredjeplass gikk til Universitetssykehuset Nord-Norge ved petscan. Juryen mente de gjorde noe vanskelig og komplisert til noe som var lett å forstå. Juryen besto av fire elever fra formgivningslinja og linja for medier og kommunikasjon ved Breivang videregående skole.

Vinnerstanden

Det helsevitenskapelige fakultet hadde en stand på 80 kvadratmeter, og en rød tråd var å vise eksempler på at kroppen er et viktig verktøy for forskningen som foregår ved fakultetet. Her er en oversikt over hva Helsefak presenterte på standen sin:

"Kor kjapp e du i vendinga", spurte Kompetansesenteret for idrett og helse. Foto: Bjørn-Kåre Iversen, UIT"Kor kjapp e du i vendinga", spurte Kompetansesenteret for idrett og helse. Foto: Bjørn-Kåre Iversen, UIT

"Kor kjapp e du i vendinga?"

Det nyopprettede Regionalt kompetansesenter for idrett og helse har med seg måleutstyr fra testlaben sin, og vil teste hvor fort du klarer å løpe gjennom agilityløypa!

Institutt for farmasi

Hos Institutt for farmasi får du vite mer om hvordan medisiner fordeler seg i kroppen, og hvordan tabletter lages for å virke på spesifikke organer. Du får også selv prøve deg på å dosere antibiotika i et dataprogram som simulerer et epidemiutbrudd.

Fit futures – en del av Tromsøundersøkelsen

Ungdomsundersøkelsen Fit futures starter i september, og på standen vil de fortelle deg om hvorfor befolkningsundersøkelser er viktige verktøy for forskere.

Du får i tillegg vite mer om bakteriene du omgir deg med til daglig, og om du vil, kan du teste din egen smerteterskel.

Fit futures er et samarbeidsprosjekt mellom Det helsevitenskapelige fakultet v/Universitetet i Tromsø, Universitetssykehuset Nord-Norge og Folkehelseinstituttet.

Kroppen som forskningens verktøy

Hos Anatomisk avdeling får du se nærmere på en del av preparatsamlingen som finnes ved avdelingen, og du har mulighet til å se ulike organer på nært hold. Du får også mer informasjon om hvordan og hvorfor menneskekroppen er så viktig for medisinsk forskning.

Glade vinnere: Koordinator for Helsefaks stand, Marit Opsahl (t.h.) fra Seksjon for formidlingstjenester, sammen med to av de mange forskerne som deltok, prosjektleder Anne Sofie Furberg fra Fit Futures og stipendiat Hans Christian Bones Vangberg fra Institutt for psykologi. Foto: Knut Ove Tanem, UIT.Glade vinnere: Koordinator for Helsefaks stand, Marit Opsahl (t.h.) fra Seksjon for formidlingstjenester, sammen med to av de mange forskerne som deltok, prosjektleder Anne Sofie Furberg fra Fit Futures og stipendiat Hans Christian Bones Vangberg fra Institutt for psykologi. Foto: Knut Ove Tanem, UIT.

Psyk dæ opp!

Institutt for psykologi har med seg både edderkopper og Virtual Reality-briller for å vise deg eksempler på hvordan fobier kan behandles. De vil også vise frem det nettbaserte selvhjelpprogrammet MoodGYM, som er et terapiprogram for forebygging og behandling av angst og depresjon.

Forsker... jeg?

Fakultetet presenterer også hvilke muligheter man har til å kunne forske ved Helsefak - og det kan man få sjansen til både som bachelorstudent, masterstudent og student på profesjonsstudium i form av oppgaver og prosjekter. Studenter kan også være forskerassistent eller søke om sommerstipend. Og hvis man vil utdanne seg til forsker, kan man søke seg inn på Ph.D.-studiet etter endt mastergrad eller 6-årig profesjonsstudium.

Kronikkserie i Nordlys

Også i år har avisa Nordlys en kronikkserie under Forskningsdagene, og en av kronikkene er skrevet av en forsker ved Helsefak, professor Ørjan Olsvik, som denne gangen har HPV-virus og vaksinering mot kreft som hovedtema.

Bookmark and Share