For arrangører
Forskningsdagene
Nasjonal ledelse Forskningsdagene,
Norges forskningsråd,
Postboks 564,
1327 Lysaker,
telefon 22 03 74 44,
forskningsdagene(at)
forskningsradet.no


Facebook
Forskningsdagene

CSI:Bergen trakk studentene til åstedet

05.10.2010
Hva er egentlig ekte av det vi ser på TV? 200 studenter møtte opp for å få svaret da Studentersamfunnet og Forskningsdagene inviterte til drapsetterforskning på Kvarteret.
TV-serien CSI har glemt dødsstivhet og at øyne sitter ganske fast, og de har noen litt vel utrolige databaser. Men ellers er det mye som likner på virkeligheten, sier Inge Morild. Gard Steiro t.h.TV-serien CSI har glemt dødsstivhet og at øyne sitter ganske fast, og de har noen litt vel utrolige databaser. Men ellers er det mye som likner på virkeligheten, sier Inge Morild. Gard Steiro t.h.

Så mange var det som ville se professor i rettsmedisin Inge Morild demonstrere hvordan ekte mordsaker løses tirsdag kveld, at det ikke var plass til alle. Møteleder Anne Ingeborg F. Reistad fra Samfunnet tror at kombinasjonen av en tv-serie mange kjenner til, og interessen for å få vite hva som egentlig er mulig, gjorde at møtet ble et av de mest besøkte til nå på Samfunnets høstprogram.

- Jeg tror studentene syntes det var moro å finne ut hvem som egentlig hadde rett i diskusjonene foran tv-en. I tillegg får man lære noe spennende litt utenfor sitt eget fagfelt, sier Reistad.

Sammen med Gard Steiro, nyhetsredaktør i Bergens Tidene, fremkalte Morild både latter og forundring i den fullsatte salen, da han gikk gjennom et fiktivt åsted og kommenterte en rekke mer eller mindre realistiske klipp fra tv-serien CSI. Morild er rettsmedisiner ved Gades institutt ved UiB, og hadde erfaringer å dele både fra mordsaker i Norge og New York, og fra identifiseringsarbeid etter tsunamikatastrofen i Asia. 

Fagfeller. F.v. Inger Riise Bergheim, Lina Leiss og Kaia Christine Berg.Fagfeller. F.v. Inger Riise Bergheim, Lina Leiss og Kaia Christine Berg.

- Mer realistisk enn jeg trodde

Kaia Christine Berg studerer medisinsk biologi ved UiB, og synes arrangement som CSI:Bergen kombinerer underholdning og forskning på en spennende måte.

- En del ting i CSI-serien er faktisk mer realistisk enn jeg trodde! For eksempel viste Morild at rettsmedisinerne faktisk tar ut hjernen under obduksjoner - det tenkte jeg var slikt man bare gjorde på tv. Man er jo grunnleggende litt skeptisk til slike programmer, sier Berg.

Interessen for Forskningsdags-arrangementet på Kvarteret  var stor, og køen var lang allerede en halvtime før dørene åpnet.Interessen for Forskningsdags-arrangementet på Kvarteret var stor, og køen var lang allerede en halvtime før dørene åpnet.

Medstudentene Lina Leiss og Inger Riise Bergheim tror også at nysgjerrigheten rundt serien trakk mange til møtet som ble holdt i Tivoli på Kvarteret. Hun understreker at samarbeidet mellom Forskningsdagene og Studentersamfunnet nok var viktig for det store oppmøtet.

- Forskningsdagene har vi ikke noe spesielt forhold til, men når Studentersamfunnet er med å arrangere møtet, blir det mer naturlig å gå, sier Bergheim.

Interesse for forskning

Også Geir Holen fra Forskningsdagene er fornøyd med samarbeidet med Studenter- samfunnet.

- Arrangementer som dette skaper interesse for forskning! Det er fantastisk at det er smekkfullt her, og jeg tror 90 % er studenter, sier Holen.

- Man kan måle temperatur i endetarmen eller gjennom nesen og opp i hjernen. Vi får ta å spørre han hva han foretrekker, spøkte professor Inge Morild med sitt fiktive drapsoffer i Tivoli.- Man kan måle temperatur i endetarmen eller gjennom nesen og opp i hjernen. Vi får ta å spørre han hva han foretrekker, spøkte professor Inge Morild med sitt fiktive drapsoffer i Tivoli.

Han understreker at det ved et forskningsuniversitet som UiB er viktig å gjøre studentene bevisste på at det de lærer kommer fra forskning gjort ved eget universitet, eller andre forskningsinstitusjoner.

Professor Inge Morild tror også at CSI:Bergen kan skape blest om rettsmedisin blant studentene, men syns at faget alltid har vekket underlig mye interesse.

- Folk var ganske interesserte før alle tv-seriene også. Kanskje studentene liker den makabre, litt dystre undertonen? undrer Morild.

Se reportasjefilm fra Bergen Student-TV her.

Bookmark and Share